Η Αλβανία ξεκινά την επιχείρηση "Popullimi" με σκοπό την αφαίρεση δικαιώματος ψήφου από την ΕΕΜ

Η Αλβανία ξεκινά την επιχείρηση "Popullimi" με σκοπό την αφαίρεση δικαιώματος ψήφου από την ΕΕΜ

Στις 28 Οκτωβρίου, ο υπουργός εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι κήρυξε από την πόλη της Αυλώνας την έναρξη της επιχείρησης "Popullimi" (κατοίκηση) που σκοπεύει στην υποχρεωτική εγγραφή τον διευθύνσεων κατοικίας όλων των κατοίκων της Αλβανίας. Η έγγραφη των διευθύνσεων θα γίνει από 1200 εγγραφείς οι οποίοι θα επισκέπτονται κάθε σπίτι σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο έξι μηνών.

Στόχος αυτής της εγγραφής, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Υπουργός είναι εκτός των άλλων και η αναβάθμιση των εκλογικών καταλόγων ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στην Αλβανία σε ένα χρόνο. Με βάση την εκλογική νομοθεσία στην Αλβανία είναι υποχρεωτική η εγγραφή της διεύθυνσης κατοικίας για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί και να ψηφίσει σε ένα εκλογικό κέντρο. Η εγγραφή θα γίνει με βάση την πραγματική διεύθυνση κατοικίας και όχι την εγγεγραμμένη στα δημοτολόγια και ο ψηφοφόρος θα ψηφίσει στο εκλογικό κέντρο πλησίον της κατοικίας του και όχι στο εκλογικό κέντρο που είναι ψηφοφόρος με βάση το δημοτολόγιο.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι η εγγραφή έχει ως στόχο να ελαττώσει τους ψηφοφόρους χωρίς διεύθυνση κατοικίας (κωδικός 000, 999, 888) που δεν μπορούν να ψηφίσουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτό θα αποφέρει ακριβώς το αντίθετο για τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και δεν θα είναι στην κατοικία τους την ημέρα και ώρα που θα τους επισκεφτούν οι εγγραφείς.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός αναφέρθηκε στην Χιμάρα όταν προσπάθησε να εξηγήσει τις αλλαγές που θα αποφέρει αυτή η εγγραφή στο κατάλογο ψηφοφόρων.

Ο Υπουργός Ταχίρι δεν εξήγησε τι θα γίνει στην περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν βρίσκετε στην κατοικία του την ημέρα και ώρα που θα τον επισκεφτεί ο υπάλληλος που θα κάνει τις εγγραφές αλλά μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο ψηφοφόρος θα δηλωθεί χωρίς διεύθυνση κατοικίας οπότε με βάση τον εκλογικό νόμο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει στο εκλογικό του κέντρο.

Η νέα υποχρεωτική εγγραφή που θα γίνει με βάση της επιχείρησης "Popullimi" σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο της Αλβανίας θα αφαιρέσει μαζικά το δικαίωμα ψήφου από τα μέλη της ΕΕΜ που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό αν και το δικαίωμα ψήφου αποτελεί Συνταγματικό δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 45 του αλβανικού συντάγματος. Το Φεβρουάριο του 2016, η Αλβανική Βουλή, ενέκρινε τον νόμο για την υποχρεωτική εγγραφή διεύθυνση κατοικίας.

Η επιχείρηση "Popullimi" αποτελεί μια νέα συντονισμένη και πιο επιθετική προσπάθεια για την τελική αφαίρεση δικαιώματος ψήφου από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου