Καμιά παρέμβαση στο κέντρο της Χιμάρας αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το περιουσιακό

Καμιά παρέμβαση στο κέντρο της Χιμάρας αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα το περιουσιακό

Δελτίο τύπου

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στην Χιμάρα, με πρόσκληση της δημοτικής αρχής, η εταιρεία που έχει κερδίσει τον αντίστοιχο διαγωνισμό παρουσίασε την δεύτερη φάση ανάπλασης του κέντρου της Χιμάρας. Δυστυχώς οι νεαροί που επιχείρησαν να παρουσιάσουν το νέο σχέδιο ήταν προκλητικοί απέναντι στους δημότες και εμφανίστηκαν ανειδίκευτοι και χωρίς γνώσεις για την παράδοση και την ιστορία της περιοχής.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 το παράρτημα της Ομονοίας και του ΚΈΑΔ Χιμάρας με επιστολή τους είχαν ενημερώσει τον πρωθυπουργό κ. 'Εντι Ράμα για τις καταστροφικές συνέπειες της μελέτης και της εφαρμογής του πρώτου μέρους της επένδυσης. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό δεν προσέφερε τίποτα στην κοινότητα μας παρά μόνο να καταστρέψει 7 επιχειρήσεις που ανήκαν στις οικογένειες των: Χρήστο Μπενο , Μιχάλη Γκουμα , Μαρίκα Μπενο, Έντμοντ Μπενο, Γιώργο Γκιοκα , Μιχάλη Γκιτσαλη , Φώτο Γκιτσαλη με αποτέλεσμα οι οικογένειες αυτές να εκτοπιστούν από την Χιμάρα. Η απαράδεκτη επέκταση της διαμόρφωσης πάνω στην παραλία, καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα της στερώντας το από τους πολίτες, καθώς και η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση του κέντρου, έβγαλε εκτός αγοράς άλλες σαράντα επιχειρήσεις.

Σήμερα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της δεύτερης φάσης του έργου, μας ειδοποίησαν ότι θα ξεριζωθούν άλλες 12 οικογένειες από τις ιδιοκτησίες τους, στις οποίες κατοικούν χωρίς παύση τα τελευταία 250 χρόνια. Πρόκειται για τους: Αντρέα Οικονόμου, Γιάννη Οικονόμου, Ηλία Νεράτζη, Παξινό Νεράτζη, Περικλή Νεράτζη, Αλκιβιάδη Νεράτζη, Μανόλη Ζώτο, Αντώνη Μήλιο, Αλεξάνδρα Μήλιο, Ζαχαρία Κατσελάνο και Σωκράτη Μήλιο.

Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης ανέγερση κτηρίων στον χώρο του προαύλιου του δημοτικού σχολείου, ουσιαστικά αφανίζοντάς τον, ενώ αφαιρούνται επιπλέον και οι κοινόχρηστοι χώροι στο κέντρο υγείας και στο νηπιαγωγείο, με σκοπό να ανοίξει δρόμος προς το κέντρο ο οποίος έκλεισε κατά την υλοποίηση του πρώτου μέρους του σχεδίου.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι πίσω από τις επενδύσεις που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν "ανειδίκευτοι επιστήμονες" κρύβονται σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με την δημογραφική αλλοίωση της περιοχής. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα τα σχέδια αυτά, να σταματήσει κάθε προσπάθεια πολεοδομικής καταστροφής της περιοχής μας και να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες με σκοπό να απογράψει στο υποθηκοφυλακείο τις περιουσίες των νόμιμων ιδιόκτητων, πριν γίνει οποιοδήποτε μελέτη και επένδυση στο ιστορικό κέντρο της Χιμάρας.

Συγχρόνως, ζητάμε από τους διεθνείς οργανισμούς που στηρίζουν την Αλβανία στην προσέγγιση της στους ευροατλαντικούς θεσμούς να ασκήσουν την δέουσα πίεση έτσι ώστε η Αλβανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πολιτιστικές και πολιτισμικές αξίες καθώς και το περιβάλλον της ιδιαίτερης μας πατρίδας μας, της Χιμάρας.

Γραφείου τύπου
ΟΜΟΝΟΙΑ παράρτημα Χιμάρας
ΚΕΑΔ παράρτημα Χιμάρας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου