"Νέα Χιμάρα" μια εθνικιστική πλατφόρμα που σερβίρεται ως διοικητική μεταρρύθμιση

"Νέα Χιμάρα" μια εθνικιστική πλατφόρμα που σερβίρεται ως διοικητική μεταρρύθμιση

Αν ο στόχος κρίνεται από το αποτέλεσμα, τότε το έκτρωμα που βλέπουμε να ολοκληρώνεται κάθε μέρα που περνά στη Χιμάρα αποτελεί την κατάληξη μιας επιτυχημένης εθνικιστικής πλατφόρμας που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια ως διοικητική μεταρρύθμιση.

Η εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης δημιούργησε το Δήμο Νέας Χιμάρας (όπως το αποκάλεσαν οι δημιουργοί του) που είναι το αποτέλεσμα της ένωσης των παλαιότερων δήμων Χιμάρας, Λούκοβου και Βρανιστή. Με μια πρώτη ματιά έχουμε τη δημιουργία ενός δήμου από την ένωση τριών, ένας εκ των οποίων (ο Δήμος Βρανιστή) δεν έχει καμία ιστορική, γεωγραφική ή παραδοσιακή σχέση με τη Χιμάρα. Σε αυτό το άρθρο, όμως, δεν θα ασχοληθώ με αυτό αλλά θα παρουσιάσω εν συντομία τα πρώτα αποτελέσματα που απέφερε στην περιοχή η δημιουργία του Δήμου Νέας Χιμάρας.

Το πρώτο δείγμα γραφής του Δήμου Νέας Χιμάρας ήταν η έκδοση της απόφασης κατεδάφισης του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες τον Αύγουστο του 2015, λίγους μήνες μετά τις τοπικές εκλογές. Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε με υπερβάλλοντα ζήλο από τις κεντρικές αλβανικές Αρχές, καθώς οι δυνάμεις του Δήμου δεν επαρκούσαν για να κάμψουν την αντίσταση των κατοίκων.

Τον Ιανουάριο του 2016, στο πλαίσιο ανάπλασης και κατασκευής της νέας παραλιακής οδού στη Χιμάρα κατεδαφίζονται επιχειρήσεις που ανήκουν σε οικογένειες Χιμαριωτών στην πόλη της Χιμάρας.

Στις αρχές Απριλίου το δημαρχειο ξεκινά την διαδικασία ακύρωσηςης των τίτλων ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες.

Στα μέσα του Απρίλιο κατεδαφίστηκαν κτίρια στο χωριό Πηλιούρη της Χιμάρας.

Στα τέλη Απριλίου του 2016 η Εθνική Υπηρεσία Νομιμοποίησης Αυθαιρέτων ανακοίνωσε σε 78 οικογένειες στις Δρυμάδες ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις νομιμοποίησης των σπιτιών τους, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την κατεδάφισή τους.

Ακολούθως, κατά τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πριν το Πάσχα, οι αλβανικές Αρχές προχώρησαν στην κατεδάφιση σπιτιών και επιχειρήσεων στα χωριά Δρυμάδες και Βουνό. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε την εβδομάδα μετά το Πάσχα με την προοπτική να επεκταθεί και στο παλιό χωριό της Χιμάρας. Συνολικά κατεδαφίστηκαν 25 σπίτια και κατασκευές στις Δρυμάδες και 18 στο χωριό Βουνό.

Μέχρι στιγμής η δημιουργία του Δήμου Νέας Χιμάρας έχει ως αποτέλεσμα την κατεδάφιση εκκλησιών, σπιτιών και επιχειρήσεων, ακύρωση τίτλων ιδιοκτησίας που ανήκουν σε οικογένειες Χιμαριωτών, προκαλώντας αναστάτωση, αγανάκτηση, τρόμο, φόβο, αβεβαιότητα, φτώχεια, δάκρυα και ΟΡΓΗ!

Για να είμαι δίκαιος μετά τη δημιουργία του Δήμου Νέας Χιμάρας κατασκευάστηκε και η νέα παραλιακή οδός, η οποία απέφερε την μπετονοποίηση της παραλίας της πόλης της Χιμάρας, ενώ σε μια κίνηση απρόβλεπτης "ειλικρίνειας" τα κτήρια της Χιμάρας βάφονται στα εθνικά χρώματα του Δήμου Νέας Χιμάρας.

Αν και είμαι σίγουρος πως δεν τα έχουμε δει όλα ακόμη, τα αποτελέσματα από τη δημιουργία του Δήμου Νέας Χιμάρας είναι ορατά κι αν κρίνω από αυτά και ο στόχος είναι ορατός. Μάλιστα οι δημιουργοί του νέου δήμου "ανάρτησαν" πρόσφατα το στόχο τους στα κτήρια της Χιμάρας για να τον δουν και όσοι δεν βλέπουν καλά...

Ο Εκσκαφέας


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου