Τούρκικο φέσι εκατομμυρίων ευρώ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς στην Αλβανία

Τούρκικο φέσι εκατομμυρίων ευρώ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδoς στην Αλβανία

Πρόσφατα, η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία και δεύτερη μεγαλύτερη στις εξαγωγές στην Αλβανία, η KURUM International, έκανε αίτηση για πτώχευση στα δικαστήρια τον Τιράνων όπου έχει έδρα η εταιρία στην Αλβανία.

Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία ανήκει στον τούρκο επιχειρηματία Hasmet Debii Kurum, ο όποιος στην Τουρκία παρουσιάζει πόλη λίγη δραστηριότητα για να δικεολογήσει της επένδυσης και τα ανοίγματα που έκανε στην Αλβανία τα τελευτεα 15 χρόνια.

Η εταιρεία άρχισε της επένδυσης της στην Αλβανία μετά την παραχώρηση της βιομηχανίας σιδήρου στο Έλμπασάνι, από την Αλβανική κυβέρνηση με ευνοϊκή συμβάσει που προβλέπε την εκμεταλευσει τον χυτηρίων για το συμβολικό πόσο του ενός ευρώ το χρόνο.

Στην συνέχεια στην εταιρεία δόθηκε η εκμεταλλευση του εμπορικού τερματικού στο λιμάνι του Δυράχιου, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στην Αλβανία, με μακροχρόνια συμβάσει τριάντα χρόνων που δεν προβλέπει καμία πληρωμή για το Αλβανικό κράτος.

Ακολούθησε η αγορά τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών για 100 εκατομμύρια ευρώ που χαρακτηρίστηκε ως μια σκανδαλώδη αγοραπωλησία για την τιμή που πληρώθηκε και την διαδικασία που ακολουθήσανε στην εκτίμηση της αξίας τον υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η εταιρεια KURUM έχει και άλλες διευκόλυνσης από την Αλβανική Κυβέρνηση όπως εκμετάλευση τον σιδηρικών γραμον δωρεάν και προνομιακή φορλογικό καθεστώς στις εξαγωγές σιδήρου προς Τουρκία με τιμή μεγαλύτερου απ ότι στην διεθνή αγορά που προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο στην Αλβανική κυβέρνηση λόγω τον τεραστίων πόσον επιστροφής ΦΠΑ που έπερνε από της εξαγωγές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εξαγωγές το KURUM ήταν η δεύτερη εταιρεία στην Αλβανία, μετά της εξαγωγές πετρελεού της Αλβανίας.

Για 15 χρόνια η εταιρεία παρουσιάζει μεγάλο τζίρο και ήταν η πεμτη μεγαλύτερη εταιρεία στην Αλβανία με μεγάλα κέρδη τα οποία στην συνέχει μετέφερε στην μητρική εταιρεία στην Τουρκία.

Έτσι, το KURUM έκανε τα ανοίγματα αυτά με κεφάλια που προερχόταν από δάνεια και το τέλος του 2015 το χρέος της εταιρείας προς τράπεζες και πιστωτικούς οργανισμούς ήταν 130 εκκατομιρια Ευρώ, η τρεις φορές μεγαλύτερο από την αξία της εταιριειας. Στα χρέη αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη προς τρίτους και το Αλβανικό κράτος σε φόρους και ασφαλιστικά ταμεία.

Η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή στην αγορά γι αυτό και η εταιρεία είχα πρόβλημα ρευστότητας τον τελευτέο χρόνο αλλά από ότι φενετε η τράπεζα NBG ( Εθνική Τράπεζα Ελλάδος) Αλβανίας είχε άγρια μεσάνυχτα και αποφάσισε, μόλις τον Οκτώβριο του 2015, να της δανείσει 5 Εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα η τράπεζα δέσμευσε τις μετοχές της KURUM αλλά από ότι φενετε οι ουρά τον δανιστών που εξαπατήθηκαν από την Κουρουμ είναι μεγάλη, και το φέσι τον 5 εκκατομύριων ευρώ θα μινει για πάντα στο παθητικό της τράπεζας.

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου