Ανάπλαση του κέντρου της Χιμάρας: στο ίδιο έργο θεατές

Ανάπλαση του κέντρου της Χιμάρας: στο ίδιο έργο θεατές

Το 2002 έγινε η πρώτη ανάπλαση του κέντρου της Χιμάρας επί δημαρχίας Μάτου (Σοσιαλιστικό κόμμα). Σήμερα, επί δημαρχίας Γκόρου (Σοσιαλιστικό Κόμμα ξανά), επιχειρείται για δεύτερη φορά ανάπλαση του κέντρου της Χιμάρας. Τα κοινά του έργου εκείνου με το σημερινό είναι πολλά:

- Τότε τον δήμο κυβερνούσαν σοσιαλιστές και την διακυβέρνηση της Αλβανίας είχαν αναλάβει σοσιαλιστές.
- Το κόστος τότε ήταν γύρω στα 1,9 εκατομμύρια ευρώ όσα περίπου και σήμερα.
- Τότε δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση με τους δημότες όπως και σήμερα. Δεν είχαν παρουσιαστεί εναλλακτικές προτάσεις ούτε καν εκείνη που τελικά υλοποιήθηκε. Οι Χιμαραίοι βλέπουν τέτοια έργα σαν αυγά Kinder (για τους νεότερους) ή γουρούνι στο σακί (για τους παλιότερους): μόνο αφού τα αγοράσουν και τα ανοίξουν βλέπουν το περιεχόμενο.
- Τότε τα στοιχεία του διαγωνισμού δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ στους δημότες όπως και σήμερα. Ο σημερινός σύγχρονος και ευαγγελιστής των τεχνολογιών και του εξευρωπαϊσμού δήμαρχος δεν βρήκε τρόπο να αναρτήσει στο διαδίκτυο την ανακοίνωση του διαγωνισμού, τις προτάσεις που κατετέθησαν, τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου, τα στοιχεία του αναδόχου.

Ας έρθουμε στο σήμερα, βλέποντας διάφορες φωτογραφίες στο διαδίκτυο (ακόμη και από την σελίδα του δημάρχου, Jorgo Goro per Himaren), συνειδητοποιούμε πως οι ευρωπαϊκές καταβολές του δημάρχου δεν βρήκαν τόπο έκφρασης ούτε στο εργοτάξιο που διαφημίζει.

- Δεν υπάρχει κανένα μέτρο προφύλαξης για τον κόσμο, σε ένα εργοτάξιο που αναπτύσσεται σε όλο το μήκος των Σπηλαίων - το πιο πολυσύχναστο σημείο της Χιμάρας.
- Δεν υπάρχει κανενός είδους σήμανση.
- Το εργοτάξιο στο οποίο αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται βαριές χωματουργικές εργασίες ενώνεται με τον δρόμο με τρόπο επικίνδυνο και σίγουρα αντιαισθητικό.
- Δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο δήμαρχος αποφάσισε τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων που πολλοί συμπατριώτες μας θα βρεθούν στην Χιμάρα από την ξενιτειά, να τους στερήσει το κέντρο της πόλης και από τα καταστήματα μια μικρή τόνωση της κίνησης.

Φαίνεται πως ο δήμαρχος και οι σύμμαχοί του έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την Χιμάρα που θέλουν. Ένα τουριστικό θέρετρο χαμηλών προδιαγραφών το οποίο θα λειτουργεί 20 ημέρες τον χρόνο και θα απευθύνεται στο κοινό που αυτοί όρισαν. Φαίνεται πως οι Χιμαραίοι δεν έχουν θέση στον σχεδιασμό της Νέας Χιμάρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου