Menu
 • Αρχική
  Αρχική Εδώ μπορείτε να βρείτε όλες τις καταχωρήσεις blog που περιέχει η ιστοσελίδα.
 • Κατηγορίες
  Κατηγορίες Εμφανίζει μια λίστα κατηγοριών από αυτό το blog.
 • Ετικέτες
  Ετικέτες Displays a list of tags that have been used in the blog.
 • Συντάκτες
  Συντάκτες Αναζήτηση για το αγαπημένο σας blogger από αυτό το site.
 • Αρχείο
  Αρχείο Περιέχει μια λίστα των καταχωρήσεων blog που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

Στο πρωινό του ΑΝΤ1 βρέθηκε ο υφυπουργός εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου. Κάποια στιγμή έφτασε η συζήτηση και στο ζήτημα των ανασφαλίστων υπερηλίκων, όπου και ρωτάει ο δημοσιογράφος

O Υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του ΚΕΑΔ, Άλκης Πούλης, υποστηρίζει την μηνυτήρια αναφορά εκπροσώπων των μειονοτικών που αφορά το αλβανικό σχέδιο για την εδαφική και διοικητική μεταρρύθμιση.

Το αλβανικό υπουργείο παιδείας προσπαθεί να κλείσει την ιστορική ελληνική παιδαγωγική ακαδημία Αργυροκάστρου. Ένα εκπαιδευτήριο σύμβολο για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου απ' όπου αποφοίτησαν πολλές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών.

Η προκλητικότητα της Κυβέρνησης εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αγγίζει πλέον τα όρια της παρανοϊκότητας. Δια στόματος του Υπουργού Τοπικής Αυτοδιοικήσεως σήμερα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαβούλευση, και προωθεί την πρόταση της σε ότι αφορά στην οριοθέτηση των καινούργιων δήμων, προς έγκριση στο σώμα της Βουλής. Πρόκειται για παράνοια καθώς το δικό του μονόλογο η το πολύ – πολύ τη διαβούλευση στα παρασκήνια με τις εθνικιστικές ανθελληνικές δυνάμεις τη μπερδεύει με τον δημόσιο και ειλικρινή διάλογο που πρέπει να γίνει με τις τοπικές κοινωνίες. Πρόκειται όμως και για εμπαιγμό και αυταρχική αυθαιρεσία.

Εντείνονται οι αντιδράσεις των δομών της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία εναντίον της διοικητικής διαίρεσης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Αποφασισμένη να μη κάνει πίσω σε τίποτε δείχνει η κυβέρνηση.

Σήμερα με πρωτοβουλία της ένωσης ελλήνων μειονοτικών έπαρχων οργανώθηκε στους Αγίους Σαράντα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στόχος ήταν η απόφαση της αρμόδιας κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διοικητική διαίρεση, η οποία προβλέπει την ένωση του δήμου της Χιμάρας, συν την επαρχία του Λουκόβου, η οποία είναι ομοιογενή με τη Χιμάρα και με την επαρχία του Βρανίστι, με την οποία, κατά τους εκπροσώπους των εν΄ λόγων φορέων, δεν έχει ούτε γεωγραφική, ούτε ιστορική, ούτε εθνική και ούτε θρησκευτική και γλωσσική σχέση. Κατά τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγελη Ντούλε, πρόκειται για απόφαση πελατειακών σχέσεων που αποβλέπει σε συγκεκριμένα εκλογικά αποτελέσματα.

Παρευρέθηκαν έλληνες μειονοτικοί αιρετοί απ΄όλες τις επαρχίες και δήμους ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρωματισμού και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων της ε.ε. μειονότητας, όπως της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του Κόμματος των Ελλήνων ΜΕΓΑ, του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ.

Οι ομιλητές κατήγγειλαν ως σκόπιμη αλλοίωση των ελληνικών μειονοτικών επαρχιών, την απόσπαση ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων από τις παραδοσιακές ελληνικές μειονοτικές επαρχίες και την ένωση τους με αλβανικούς δήμους. Ανέφεραν ιδιαίτερα την απόσπαση της κοινότητας Ευαγγελάτες και την ένωσή της με το νεόκοπο δήμο της Τσαμουριάς με κέντρο την Κονίσπολη, όπως επίσης την απόσπαση των ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων του Γαρδικακιού και του Μαυρόπουλου και την ένωσή τους με τον δήμο του Δελβίνου, της κοινότητας της Τσούκας και την ένωσή της με το δήμο των Αγίων Σαράντα.

Από τη συγκέντρωση στάλθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμόδιους επίσημους φορείς της χώρας, όπου εκφράζεται η αποφασιστικότητα πώς δεν θα αποδεχτούν την απόφαση αυτή. Ωστόσο, ο Υπουργός Διοικητικής Αποκέντρωσης και πρόεδρος της κυβερνητικής Επιτροπής Διοικητικής Διαίρεσης, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή την τελική απόφαση της Επιτροπής για 61 δήμους. Ο κ. Τσούτσι άφησε ανοιχτά να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη καμιά ένσταση από μέρος της ε.ε. μειονότητας. Για το θέμα της Χιμάρας ισχυρίστηκε ότι δε χαίρει στάτους μειονοτικού δήμου συνεπώς αντιμετωπίζεται , όπως όλοι οι άλλοι δήμοι στη χώρα.

Ο νόμος για τη νέα διοικητική διαίρεση με τον νέο χάρτη αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέκλεια της Βουλής της 31ης Ιουλίου. Η ψήφισή του απαιτεί τα 3/5 των 140 βουλευτών που αποτελούν το σώμα της Αλβανικής Βουλής. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει το συγκεκριμένο αριθμό ψήφων, αλλά λόγω των πιέσεων της Δύσης, οφείλει στην απόφαση αυτή να έχει και την κοινή βούληση της αντιπολίτευσης. Το κενό αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να εκπληρώσει με τη συμμετοχή του κόμματος των Τσάμιδων, PDIU, στην αντιπολίτευση, το οποίο δεσμεύτηκε την υπερψήφιση του νόμου μετά από ικανοποίηση του όρου για τη δημιουργία δήμου με την ονομασία Τσαμουριά και για τις τροποποιήσεις που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της ε.ε. μειονότητας.

Εικονική πραγματικότητα εν δράση στην Αλβανία

Μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε ο Αλβανός πρωθυπουργός Rama με διανοούμενους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, και τους ηγέτες των τοπικών φορέων στην περιοχή της Κορυτσάς, αποφασίσθηκε να ξεκινήσει το έργο της ανάπλασης της παλιάς αγοράς (Παζάρι) της Κορυτσάς .

Η απειλή αλλοίωσης των δημογραφικών και κατ' επέκταση πολιτικών συσχετισμών στην περιοχή της Χειμάρρας, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης που προωθούν τα Τίρανα, έχει εσχάτως προσθέσει άλλο ένα ζήτημα στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Alfred Moisiu, στην εφημερίδα «Illyria» της αλβανο-αμερικανικής κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών ομιλεί περί των θρησκευτικών καταστάσεων στην Αλβανία.

Ο Εθνικός Σύλλογος "Βόρειος Ήπειρος 1914" για την 40η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα διοικητική διαίρεση στην Βόρειο Ήπειρο.

Αυτή την εβδομάδα, στα Γιάννενα (ξεκινά την Πεμπτη), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Ηπείρου, συνέρχεται το Γ’ Τακτικό Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Το συνέδριο έχει στόχο την προβολή της διαχρονικής γεωστρατηγικής θέσης της Ηπείρου και την εξωστρέφειά της στον οικονομικό και τουριστικό τομέα. Πολλοί και αξιόλογοι ομιλητές και ονόματα θα είναι παρόντες και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο.

Προτάσεις για την νέα διοικητική διαίρεση της χώρας από τα κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση, περίμενε η Επιτροπή Διοικητικής Διαίρεσης της Αλβανίας. Συνεργασία με την αντιπολίτευση πρότεινε και η Κυβέρνηση, μπροστά στην τόσο δύσκολη, για τα μέτρα της χώρας, μεταρρύθμιση.

ΤΙΡΑΝΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η φωνή του μουεζίνη από τα μεγάφωνα του πανύψηλου μιναρέ ακούγεται σε όλο το κέντρο των Τιράνων. Ο ιμάμης καλεί τους πιστούς να προσέλθουν στο τέμενος της οδού Καβάγια, ενός εκ των κεντρικότερων και πολυσύχναστων δρόμων της πόλης, για τη μεσημεριανή προσευχή. Το Ραμαζάνι πλησιάζει στην κορύφωσή του και στο τζαμί της Καβάγια, ξακουστό στην Αλβανία και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, η κινητικότητα είναι μεγάλη.

Το Κόμμα του Ιντρίζι που διαρκώς τα βάζει με την Ελλάδα , με την τελευταία παρέμβασή του στην κυβέρνηση για τη διοικητική διαίρεση, τα βάζει τώρα ανοιχτά και με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Προσπαθεί με κάθε τρόπο, ώστε αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού που διαχρονικά δεν έχει αναμιχτεί πραγματικά σε καμία ενέργεια έχθρας και αντιδικίας για οτιδήποτε υπόστηκε στη μακρόχρονη ιστορία του, να μην απολαμβάνει τα ελάχιστα δικαιώματα που του παρέχει το Σύνταγμα και οι Διεθνείς Συμβάσεις για τις Εθνικές Μειονότητες.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου, απορρίπτει για δεύτερη φορά το αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης για πάγωμα αποζημιώσεων πρώην ιδιοκτητών μέχρι του τρέχοντος έτους, ζητώντας χρόνο για εύρεση εσωτερικής λύσης. Έτσι, η αλβανική κυβέρνηση υποχρεούται, να καταβάλει στους δέκα προσφεύγοντες ιδιοκτήτες από το προϋπολογισμού του 2014, το ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

Επικοινωνια

Σχετικα με εμας

Το himara.gr, είναι ένα ενημερωτικό portal με κυρίαρχη θεματολογία τα τεκταινόμενα στα χωριά Βορείου Ηπείρου.

Σκοπός μας, είναι η ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας καθώς και η παρέμβαση μέσω άρθρων ή ρεπορτάζ.

Κινητήριος δύναμη στην προσπάθειάς μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η αγάπη μας για τον τόπο μας.

Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη

Εχεις θεμα;

Έχεις κάποιο θέμα ή είδηση που θέλεις να δημοσιεύσουμε;

Θέλεις να ενταχθείς στην συντακτική ομάδα του himara.gr και να γράψεις την άποψή για το όσα συμβαίνουν στον τόπο μας;

Μπορείτε να επικοινώνησε μαζί μας μέσω email στο info@himara.gr, ή χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας στην αριστερή στήλη.

Λιστα ενημερωσεων

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και γραφτείτε στην λίστα ενημερώσεων της ιστοσελίδας μας.

Όνομα:
Email: