Η Αλβανία θα πρέπει να αποδείξει ότι λειτουργεί ως Κράτος-Δικαίου και ότι σέβεται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών

Η Αλβανία θα πρέπει να αποδείξει ότι λειτουργεί ως Κράτος-Δικαίου και ότι σέβεται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών

Τουρκία και Αλβανία, για την ακρίβεια Ερντογάν και Ράμα, προχωρούν «χέρι»- «χέρι» στον ανθελληνισμό τους και στην «πυροδότηση» του εθνικισμού στην περιοχή μας, στοχοποιώντας την Ελλάδα.

Κάθε μέρα καταγράφεται και ένα νέο «επεισόδιο», που προκαλεί έντονη κινητικότητα εντός και εκτός συνόρων, αλλά και μια αδύναμη προσπάθεια της Ελληνικής πλευράς να αποκρούσει τους ανιστόρητους ισχυρισμούς τους. Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές, είναι ο λόγος που εξελίσσεται τώρα αυτή η κλιμακούμενη ένταση εκ μέρους των γειτόνων μας και ειδικότερα από τον Έντι Ράμα, που δεν εκτιμά το γεγονός ότι στην Ελλάδα εργάζονται χιλιάδες Αλβανοί πολίτες και επιθυμεί μάλιστα διακαώς να ενταχθεί η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι εκτιμήσεις είναι αρκετές ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται στο εσωτερικό των δύο χωρών: Ο μεν Ερντογάν επιχειρεί να «εξαγάγει» τα εσωτερικά προβλήματα κυρίως στην οικονομία, ο δε Ράμα κινείται με ορίζοντα τις επερχόμενες εκλογές.

Αδυναμία της Ελλάδος
Τίποτε από τα παραπάνω, ή μάλλον σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους θα κινούνταν και οι δύο ορκισμένοι εχθροί της Ελλάδος και ειδικότερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός, αν είχε απέναντί του μια Κυβέρνηση που θα έδειχνε αποφασισμένη να θέσει εκείνη όρους στη συνεργασία των δύο χωρών και όχι να «τρέχει» πίσω από τις Αλβανικές απαιτήσεις και ενίοτε να πέφτει στις «παγίδες» που της στήνουν, όπως συνέβη με την τελευταία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα. Αλλά και οι πλέον πρόσφατες διαβεβαιώσεις του, ότι η Αλβανική Κυβέρνηση δια του Δήμου, δεν πρόκειται να προχωρήσει στην κατεδάφιση των σπιτιών των ομογενών στη Χιμάρα, δεν φαίνεται να έχουν καμιά πρακτική αξία, καθώς όπως ειπώθηκε σε εκδήλωση που έγινε την Παρασκευή στα Τίρανα, ο Δήμαρχος της πόλης (κάτοχος Ελληνικής ταυτότητας να μην το ξεχνάμε…) δεν κάνει βήμα πίσω
Όλα αυτά σε μεγάλο βαθμό είναι απόρροια και της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Και όπως δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή της Κυριακής», «αποδυναμώθηκε η διεθνής θέση της χώρας και αποθρασύνονται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν. Ακόμα και η Αλβανία! Που εμφανίζεται με τις πιο.. κωμικές εκδοχές απειλών και προκλήσεων»!

Πρώτα κράτος...
Η αποθράσυνση των Αλβανών και προσωπικά του Έντι Ράμα, αποδεικνύεται με τα περί «Τσάμηδων», κυρίως όμως με την εκστρατεία ξεριζωμού των Ελλήνων της Χιμάρας, καταπατώντας κάθε νόμιμη διαδικασία, όπως επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά και στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στα Τίρανα. Είναι δε τόση μεγάλη η προκλητικότητα της Αλβανικής Κυβέρνησης, που από τη μία «κλείνει το μάτι» σε κάθε είδους παρανομία, όπως π.χ. με την καλλιέργεια τεράστιων εκτάσεων χασίς, ή με τη μεθόδευση μέσω των πειθήνιων οργάνων της την εκδίωξη Ελλήνων από τα σπίτια τους, και από την άλλη επιδιώκει να γίνει ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ το ερώτημα δεν επιδέχεται παρερμηνειών: Η είσοδος της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς όφελος και της Ελλάδος. Το ζήτημα είναι όμως πώς; Και όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που έγινε στα Τίρανα, τόσο από τον Γιαννιώτη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, όσο και από την Κύπρια Ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους η Αλβανία πρέπει πρώτα να γίνει Κράτος – Δικαίου και να σέβεται τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

Νέα πρόκληση στη Χιμάρα
Τα γεγονότα όμως στη Χιμάρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αλβανίας δείχνουν ότι η Κυβέρνηση Ράμα ενθαρρύνει τις προκλήσεις σε βάρος των Ελλήνων. Τελευταίο κρούσμα η επίθεση ομάδας ακραίων, υπό την καθοδήγηση του Κοσσοβάρου Ταχίρ Βέλλιου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εξτρεμιστικού Κόμματος «Κίνημα για Ενωμένη Αλβανία», εισέβαλε σε σπίτι Έλληνα και κατέβασαν την Ελληνική σημαία που κυμάτιζε στο μπαλκόνι. Αυτό είναι ένα ακόμη περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την επιλεκτική κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στο κέντρο της Χιμάρας, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί αρπαγές ιδιοκτησιών, καταστροφή εκκλησιών κ.α.

Το μέγεθος του προβλήματος αναλύθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν την Παρασκευή στα Τίρανα η Ένωση Χειμαρριωτών Ελλάδας και Αμερικής και είχε στόχο να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη γειτονική χώρα σε βάρος της μειονότητας των Ελλήνων.

Ο Γιάννης Καραγιάννης
Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, τόνισε με σαφήνεια ότι προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. "Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Διεθνής Κοινότητα – υπογράμμισε χαρακτηριστικά- δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον σεβασμό και την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαβιούν τα μέλη της.

Όλα τα ζητήματα της μειονότητας αποτελούν ουσιώδη και αναπόσπαστα συστατικά των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η δε προστασία των περιουσιακών της δικαιωμάτων, αποτελεί αδιαίρετο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος δικαίου, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Ευρωβουλευτή από την Κύπρο Ελένης Θεοχάρους, που μετέχει στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την παρακολούθηση της ενταξιακής της πορείας. «Αν η Αλβανία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γίνει ένα κράτος. Χωρίς την καλλιέργεια του αλυτρωτισμού και του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού μέσα στον αλβανικό λαό με την ενεργό συνδρομή του κράτους τρομοκράτη που ακούει στο όνομα Τουρκία», τόνισε, ενώ ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες ανέφερε ότι τα όσα συμβαίνουν στη Χιμάρα, είναι μέρος ενός συντονισμένου σχεδίου για την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εις βάρος των ντόπιων κατοίκων».

• Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιάννης Καραγιάννης στις πληρωμές συντάξεων του Δεκεμβρίου, ο ΟΓΑ θα συμπεριλάβει και την πληρωμή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους Υπερήλικες Ομογενείς.

Πρωινός Λόγος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου