Το δράμα της Αλβανίας

Το δράμα της Αλβανίας

Όλο και πιο συχνά οι ξένοι αναλυτές και πολιτικοί αναφέρονται στην Αλβανία ως ένα αποτυχημένο κράτος, "failed state". Θυμίζουμε ότι η ίδια φράση χρησιμοποιείται όταν αναφέρονται σε χώρες όπως η Σομαλία, Σουδάν, Υεμένη, Λιβύη και αλλά κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση και την λειτουργία τους.

Όπως όλα δείχνουν και η Αλβανία έχει μπει στην ίδια τροχιά για να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος κάτι που έχουν καταλάβει και οι Αλβανοί πολιτικοί και οι ξένοι διπλωμάτες στην Αλβανία. Γι' αυτό το λόγο, οι ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές, τελευταία έχουν προτείνει την αλλαγή του Συντάγματος, με μια νέα εκδοχή που θα προσπαθήσει να ανατρέψει την καταστροφική πορεία στην οποία έχει μπει το Αλβανικό κράτος, το πολιτικό και δικαστικό σύστημα της χώρας.

Στην περίπτωση των χορών που το κράτος έχει αποτύχει οι λόγοι αποτυχίας σχετίζονται με βίαιες καταστάσεις όπως πόλεμος ή βίαιες αλλαγές της ηγεσίας και των πολιτικών τους συστημάτων.

Όμως στην Αλβανία δεν είχαμε τέτοια γεγονότα ή εξελίξεις από το 1997 που ακολούθησε το δημοψήφισμα που ενέκρινε το ισχύον σύνταγμα. Δηλαδή, έχουμε την αποτυχία ενός κράτους εν καιρό ειρήνης και μετά από 25 χρόνια σε ένα σχετικά Δημοκρατικό σύστημα κάτι που αποτελεί πρωτιά και μεγάλη έκπληξη ειδικά για τα Ευρωπαϊκά και Νατοϊκά κράτη.

Αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο προσπαθεί να εξηγήσει ο Αρθρογράφος της Huffington Post, Jaime Pozuelo-Monfort, με ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο γνωστό και έγκυρο μέσω.

Ο αρθρογράφος έζησε στην Αλβανία για περίπου τρεις μήνες και είχε την ευκαιρία να συναντήσει πάνω από εκατό Αλβανούς και ξένους πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους, οικονομολόγους, διπλωμάτες και άλλους παράγοντες της χώρας που τον βοήθησαν να καταλάβει ότι στην Αλβανία το κράτος έχει αποτύχει.

Το συμπέρασμα του είναι κτηνώδες, όπως εκφράζεται και ο ίδιος, αλλά η διάγνωση δεν είναι προσωπική αλλά ανήκει σε αυτούς τους εκατοντάδες τοπικούς και ξένους παράγοντες που συνάντησε στην Αλβανία στους τρεις μήνες που διήρκεσε η αποστολή του.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στα παλιά και σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία όπως την διαφθορά, την εγκληματικότητα, την έλλειψη σεβασμού προς το νόμο, τους άχρηστους πολιτικούς και τα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα, που έχουν φέρει το Αλβανικό κράτος σε αυτό το σημείο.

Ο αρθρογράφος δεν μασάει τα λόγια του, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις προβλέπει μαύρες ημέρες για την πορεία της Αλβανίας, «Δεν υπάρχουν περιθώρια για αισιοδοξία. Η κατάσταση είναι δραματική. Η Αλβανία πρέπει να αλλάξει την πορεία της διαδρομής της για να αλλάξει το ρου της ιστορίας της.»

Διαβάστε το άρθρο εδώ: huffingtonpost.com

Ο Εκσκαφέας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου