Το νέο αστυνομοκρατούμενο ΙΝUK

Το νέο αστυνομοκρατούμενο ΙΝUK

Εδώ και μια εβδομάδα η Αλβανική Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου Πολεοδομίας (INUK) είναι και επίσημα υπό την διοίκηση και τον απόλυτο έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Τι σημαίνει αυτό;

Σε όλα τα κράτη που βασίζονται σε δημοκρατικούς θεσμούς, η αστυνομία δεν έχεi το δικαίωμα να λάβει αποφάσεις. Αυτό το δικαίωμα ανήκει στο δικαστικό σύστημα η άλλους θεσμούς που είναι ανεξάρτητοι από την αστυνομία.

Εάν το INUK ήταν μια απλή υπηρεσία δίωξης ή πρόβλεψης εγκλημάτων, αυτή η αλλαγή δεν θα σήμαινε και πολλά και δεν θα υπήρχε μεγάλη διάφορα στον τρόπο λειτουργίας του.

ΟΜΩΣ, το ΙΝUK είναι μια Υπηρεσία που έχει το δικαίωμα να ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, όπως για παράδειγμα να αποφασίσει για την κατεδάφιση κτιρίων με η χωρίς άδεια όπως έχει πράξει μέχρι τώρα.

Δηλαδή έχουμε μια υπηρεσία που έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις που περνούν από τον έλεγχο της αστυνομίας, κάτι που δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις που η ίδια θα εκτελεί.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η αστυνομία θα αποφασίζει και θα εκτελεί τις απόφασης που η ίδια θα παίρνει.

Το θέμα είναι ακόμα πιο σοβαρό αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από μερικές μέρες, ψηφίστηκαν στην βουλή της Αλβανίας οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα όπου το να χτίσεις στο δικό σου κτήμα είναι ποινικό αδίκημα το οποίο καταδικάζετε με φυλάκιση μέχρι 1 χρόνο. Δηλαδή όποιος χτίσει ή κάνει οικοδομικές εργασίες στο κτήμα του (όπως να χτίσει ένα σπίτι η απλώς να επισκευάσει το παργό που κυκλώνει το κτήμα η το σπίτι του) θα καταδικαστεί με φυλάκιση μέχρι 1 χρόνο.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, εάν ο προϊστάμενός του ΙΝUK αποφασίσει ότι έχεις χτίσει η έχεις κάνει οικοδομικές εργασίες χωρίς άδεια, μπορεί να σε οδηγήσει σε αυτόφωρο και ύστερα να φυλακιστείς για ένα χρόνο.

Ειδικά στην Χιμάρα, όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος καθώς μπορείς να καταδικαστείς με φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, για παράνομο χτίσιμο σε ξένη ή δημόσια περιουσία.

Ο κίνδυνος για μας είναι μεγαλύτερος αφού ξέρουμε ότι οι άνθρωποι του ΙΝUK δεν φημίζονται για την δίκαιη κρίση τους ή το ήθος τους. Στο παρελθόν ο προϊστάμενος του ΙΝUK ο Zyhdi Dajti είχε συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας για την περίπτωση της κατεδάφισης των σπιτιών της οικογένειας Ντούνη στο Περίβολο στις Δρυμάδες. Επίσης κάποιοι εργαζόμενοι πυροτεχνουργοί του INUK, συνελήφθησαν για την κλοπή και παράνομη διακίνηση εκρηκτικής ύλης.

Βίντεο: Η σύλληψη του προϊσταμένου του INUK

Βίντεο: Η σύλληψη των πυροτεχνουργών του INUK

Με την απόφαση να περάσει το ΙΝUK στον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών, η Κυβέρνηση Ράμα έβαλε άλλον έναν λίθο στα παράνομα χτισίματα του νέου αστυνομικού κράτους της Αλβανίας.

Βίντεο: Η ανακοίνωση για τις ποινές φυλάκισης στις περιπτώσεις παράνομων οικοδομών

Ο Εκσκαφέας

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.gazetaidea.com/inuk-kalon-ne-varesi-te-mb-se-rama-do-arrestohet-kush-nderton-pa-leje/
http://www.panorama.com.al/2014/12/18/seanca-maxhoranca-miraton-sot-ligjet-me-35-8-vite-burg-per-ata-qe-ndertojne-pa-leje-dhe-keshill-qe-do-ti-sugjeroje-nishanit-gjyqtaret/
http://shqiptarja.com/aktualitet/2731/ushtaraku-vodhi-tritolin-me-t--cilin-inuk-rr-zonte-nd-rtesat-255361.html

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου